Hög tid att lyfta skolmåltiden!
Att satsa på skolmåltiderna kan ge en vinst på både kort och lång sikt! SkolmatSveriges kostnadsfria verktyg stödjer hela vägen.
Goda och näringsriktiga måltider i en trivsam miljö bidrar till mätta och glada elever som kan koncentrera sig bättre i skolan. Dessutom kan goda matvanor som etableras i skolåldern vara en bidragande faktor till en god hälsa genom hela livet.
Skolmat är en ”het fråga” som diskuteras mycket av elever, föräldrar och personal. Att använda verktyget visar på ett intresse och engagemang från skolan och kommunen.
Hur kan SkolmatSverige hjälpa er?
- SkolmatSverige erbjuder ett kostnadsfritt och enkelt sätt att följa upp och dokumentera att de skolmåltider som serveras är näringsriktiga, vilket fordras i och med det nya lagkravet.
- Kommunrapporten visar tydligt kommunens totala resultat och gör det möjligt att följa kommunens resultat över tid och sätta upp långsiktiga mål för verksamheten.
- Skolrapporten hjälper enskilda skolor att identifiera styrkor och svagheter samt ger förslag på åtgärder för att förbättra skolmåltiderna - utifrån ett helhetsperspektiv.
- Våra data visar att skolor som använder verktyget förbättrar sin måltidskvalitet (1,2).
- Rapporterna kan även användas i informations- och marknadsföringssyfte, t ex gentemot elever och föräldrar samt i jämförelse med andra skolor/kommuner.
- Att använda verktyget visar på ett intresse och engagemang från kommunen/skolan, samt bidrar till att möjliggöra forskning kring skolmåltidens betydelse för folkhälsan.
- Genom att använda SkolmatSverige kan ni kontinuerligt utvärdera, dokumentera och följa upp kvaliteten på skolmåltiderna i kommunen/skolan. Om skolorna använder verktyget regelbundet t ex varje läsår kan måltidskvaliteten följas över tid och långsiktiga mål för verksamheten sättas.
- Läs gärna mer om verktyget!
Vilket ansvar har kommunen/huvudmannen för att säkerställa näringsriktiga skolmåltider?
Sedan 2011 är det lag på att skolmåltiderna, förutom att vara kostnadsfria, även ska vara näringsriktiga. Detta innebär enligt Skolinspektionen att huvudmannen (den som driver skolan) ska:
- ha ett system för att kontinuerligt säkerställa att de skolmåltider som serveras är näringsriktiga.
- kunna visa resultat från en systematisk uppföljning som innebär att de skolmåltider som serverats levt upp till näringsrekommendationerna.
Skolinspektionens senaste granskning av skolmåltidernas näringsriktighet våren 2012 visade på stora brister gällande dokumentation och uppföljning - mindre än hälften av huvudmännen angav att de tagit del av en uppföljning av skolmåltidernas näringsriktighet.
Andra sätt att höja kvalitet på skolmåltiderna i kommunen
- Se till att det finns ett kostpolitiskt program/kostpolicy. I en undersökning av Skolmatens Vänner (2011) såg man att kommuner med kostpolitiska program i högre grad följde nationella råd och riktlinjer om bra skolmåltider.
- Se till att det finns kompetens och mandat att driva måltidsfrågorna.
- Ställ krav på livsmedlen som upphandlas, ta med fördel hjälp av Miljöstyrningsrådets krav (som numera förvaltas av Upphandlingsmyndigheten).
- Se till att måltidsorganisationen fungerar och lyft fram goda exempel.
På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om hur Skolverket stödjer skolor i arbetet.
Bra att veta!
- Verktyget är helt gratis att använda, tack vare stöd från Sveriges kommuner och landsting, Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket.
- SkolmatSverige har utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting (SLL) i samarbete med bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.
- Verktyget är utformat med hänsyn tagen till skillnader i skolors organisationsform.
- Många förbättringsåtgärder kräver inte mer resurser/kostnader!
Vill du ha en sammanfattning av verktyget, rapporterna och hur SkolmatSverige kan hjälpa kommuner och skolor i arbetet med bättre skolmåltider så kan du hämta vårt informationsblad.
Du är också välkommen att kontakta oss för att höra mer om vad SkolmatSverige kan göra för din kommun!
(1) SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet läsåret 2013/14
(2) SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet läsåret 2014/15
Bilder Ewais/Shutterstock.com och Monkey Business Images/Shutterstock.com