Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

Hur kan du använda verktyget?

shutterstock_151790942.jpg

Många tummar uppe i luften
Här samlar vi goda exempel från skolor och kommuner runt om i landet som aktivt arbetar för att erbjuda goda och näringsriktiga skolmåltider i en bra miljö och som ser SkolmatSveriges verktyg som en självklar del av deras kvalitetsarbete. Läs och låt dig inspireras!

 

Heja Trelleborg!

Trelleborgs kommuns logga plus orden 'ett bra exempel'

- Vi kan absolut rekommendera verktyget till andra kommuner!, säger Charlotte Thelander, kommundietist i Trelleborg. Vi frågade hur kommunen hade lyckats med så bra resultat och fick veta lite om hur det systematiska kvalitetsarbetet läggs upp hos dem. Två sunda principer som verkar genomsyra arbetet är variation och medvetna val, och kommunen arbetar aktivt för att hålla måltidspersonalen informerade och delaktiga i processen. Och så använder dem verktyget förstås! - Det ger användaren en förstående hur olika val påverkar helheten. Läs mer

 

Kävlinge + Skolmat = Sant!

Kävlinge + Skolmat = Sant!

Det är ingen slump att hela fem skolor från Kävlinge kommun är med på SkolmatSveriges topplista över de skolor med bäst resultat läsåret 2014/15. Kommunen har under flera år medvetet och systematiskt arbetat med SkolmatSveriges verktyg. Vi har pratat med Katharina Josefsson som är enhetschef och ansvarig för två av skolorna på topplistan. Läs mer

 

“Det borde till och med stå i skollagen att man ska använda SkolmatSverige!”

Skolmåltidspersonal på Annerstaskolan Huddinge

Annerstaskolan är den skola som toppar SkolmatSveriges lista över de skolor som fått bäst resultat under läsåret 2014/15. Vi vill naturligtvis höra mer om vad som ligger bakom framgången och har fått en pratstund med skolans kökschef Michael Bäckman.

 

 

 

 

 

"Det blir så tydligt"

Kumla kommuns logga

I Kumla kommun har man sedan 2013 arbetat aktivt med SkolmatSverige för att uppnå en hög och jämn kvalitet i kommunens skolmåltider. Eva Sjögren är kostchefen som vill verka för en god folkhälsa. Här delar hon med sig av sina erfarenheter, hur man arbetar med SkolmatSveriges verktyg i kommunen och varför hon helst äter i en skolrestaurang.

 

"Jag skulle tipsa alla skolor och kommuner att arbeta med verktyget"

Forshaga kommuns loga

Forshaga kommun har kommit långt i arbetet med att systematiskt utvärdera skolmåltidens kvalitet med hjälp av SkolmatSveriges verktyg, men också med att använda resultaten. Vi har pratat med Maria Källström som är kommunens kostchef.

 

"Vi vill skapa en bra måltidssituation som helhet"

Kökschef på skolrestaurangen Felix i Eslövs kommunI Eslöv driver kökschefen Johan Granström skolrestaurangen Fenix, en skolrestaurang med högt ställda ambitioner och en framgångsrik verksamhet. Här berättar han hur SkolmatSveriges verktyg bidrar till att uppnå dessa mål.

 

 

 

 

 

"Eleverna är mina gäster och det är för dem som jag är här"

Skolmåltidspersonal på VästerholmsfriskolaI Skärholmen i södra Stockholm ligger Västerholms friskola, en skola med 750 elever och en stor personalstyrka. Björn Bondesson är skolans kökschef. En kökschef som lägger stort fokus på alla delar som tillsammans bidrar till en bra helhet. 

 

 

 

 

 

Haparanda visar vägen

Vägskylt som pekar mot Haparanda

Haparanda är ett gott exempel på en kommun som tagit ett helhetsgrepp om skolmåltiderna med SkolmatSveriges verktyg. Samtliga kommunala grundskolor har ett konto hos SkolmatSverige och man planerar att regelbundet arbeta med verktyget.  Här delar kommunens kostchef med sig av sina erfarenheter. 

 

"Rent praktiskt har det fungerat jättebra!"

Glassfasaden till en skolrestaurang i Huddinge kommunHuddinge kommun var tidigt ute med att besluta att kommunens grundskolor skulle hålla koll på skolmåltidens kvalitet med hjälp av SkolmatSveriges verktyg. Vi har pratat med en kökschef och en kostkonsulent i kommunen om hur det har gått.

 

 

 

 

 

"Ett väldigt bra verktyg som varit till stor hjälp för oss!"

Kristinedalsskolan skolgårdKristinedalsskolan är en skola som har gått igenom alla tre nivåer av SkolmatSveriges verktyg samt genomfört både elev- och personalenkäterna. Här berättar skolans kock Gunilla Hansson om sina erfarenheter, hur skolan arbetat med SkolmatSveriges verktyg och vad det har lett till.   

 

 

 

Har du tips på andra skolor som också arbetar framgångsrikt med skolmåltider är du välkommen att kontakta oss! 

 


Bild Robert Kneschke/Shutterstock.com

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2020