Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

Att mäta konsumtion

Det finns ett enkel sätt att mäta hur mycket mat som hamnar i magen...och hur mycket som hamnar i sopkorgen! SkolmatSveriges verktyg inkluderar en mall för att smidigt kunna göra en konsumtions- och svinnmätning

 

OBS! Mallen och instruktionerna har uppdaterats!

Vad är nytt för läsåret 2019/20?

- Den största ändringen är att man nu kan även mäta kökssvinn (men detta är frivilligt).
- En annan ändring är att man kan välja att specificera om specialkost har ingått, och man kan även välja att enbart titta på specialkost, då det är något som oftast kan orsaka mycket svinn.
- Instruktionerna och utformningen har utvecklats efter vidare testing hos några skolor. 

Beräkningar av tallrikssvinn och konsumtion är oförändrade. Självklart får du en automatisk resultatrapport precis som vanligt!

Mallen kom ursprungligen ifrån Jämförelsenätverket (ett initiativ av Karlskoga-Degerfors kommuner) 2016 och har funnits som en del av SkolmatSverige sedan dess. 2018 utvecklade Livsmedelsverket en ’nationell metod’ för att mäta svinn i samband med Sveriges Lantbruksuniversitet. SkolmatSveriges mall har nu utökats för att den ska stämma bra med denna mall så att data blir så jämförbara som möjligt.

 

"Ingen mat gör nytta förrän den hamnar i magen ju" - så varför inte ta reda på hur mycket av den planerade lunchen som faktiskt gör det! 

 

Vad innebär en konsumtionsmätning?

För att uppskatta konsumtionen behöver skolan mäta under en vecka hur mycket mat som ställs fram i serveringen, hur mycket blir över efter serveringen, hur mycket blir till tallrikssvinn och hur många matgäster åt. SkolmatSverige räknar ut den genomsnittliga portionen, på köpet får skolan information om närvaro och svinn.

Självklart får skolan en automatisk resultatrapport och kommun kan också få en sammanställning. Om mätningen görs inom en kommun kan skolor jämföra sig med andra som har gjort mätningen och se hur den ligger till.

Vilka nyckeltal står får man i resultatrapporten?

I rapporten står bland annat genomsnittliga mängder serverade mat, serveringssvinn (mängd och som en procent av all serverade mat), tallrikssvinn (mängd och som en procent av all tagna mat), konsumtion (total och per matgäst), elevnärvaro, vuxennärvaro.

Kan man också mäta svinn?

Ja. Tallrikssvinn och serveringssvinn krävs för att man ska kunna räkna ut hur mycket mat har gått åt (blivit uppäten) av det som serverats. Men nu kan skolan även få en komplett bild av all matsvinn genom att också mäta köksvinnet.

Beroende på skolans ambitionsnivå kan detta göras noggrant (genom att ange lagringssvinn, beredningssvinn och tillagningssvinnet) eller lite mindre noggrant (genom att bara ange en totalsiffra för kökssvinn). För att mallen ska bli så enkelt som möjligt är detta valfritt att fylla i så länge. Alla begrepp förklaras i instruktionerna.

Varför genomföra en konsumtions- eller svinnmätning?

Hur mycket av lunchen som äts upp är en viktig pusselbit när man vill utvärdera måltidens kvalitet. Tillsammans med information om vad som erbjuds och hur (som kan utvärderas med hjälp av andra enkäter) och vad matgästerna tycker (som kan utvärderas med matgästenkäter) får man verkligen en helhetsbild. Det hjälper också till att reda ut problem och gör det möjligt att jämföra skolor.

Matsvinn är ett ohållbart och kostsamt problem som många kämper med. Det är dåligt för ekonomin, arbetsmiljön och inte minst klimatet. 

 

OBS! Mallen och instruktionerna har uppdaterats inför läsåret 2019/20! 

 

Hur går man till väga?

Under en vecka (fem sammanhängande dagar, mån-fre) mäter skolan hur mycket maten som serveras och hur mycket som slängs, samt hur många elever äter. Man kan även mäta köksvinn om man vill det.

Det är viktigt att följa instruktionerna så att resultaten blir korrekta och jämförbara mellan skolor. Instruktionerna finns tillsammans med en papperversion av mallen som användas under själva mätningen. När den är klar fyller man i denna webbaserade enkät.

Innan mätningen:

  • Läs instruktionerna/mallen noggrant. Se till att alla berörda förstår vad som ska göras och bestäm vem som ska mäta vad.

  • Bestäm vilken vecka ni vill mäta. Glöm inte att informera alla kökspersonal varför detta görs! Matsvinn är dåligt för ekonomin, arbetsmiljön och inte minst klimatet. Men informera helst inte matgästerna! Deras beteende kan ändras och man vill hellst få en bild av "verkligheten". 

  • Om ni hinner är det bra att köra en testdag veckan innan ni börjar på riktigt eftersom en mätning innebär en ändring till den vanliga rutinen. Många vittnar om att det går mycket lättare efter första dagen!

  • TIPS! Skriv ut flera kopior på instruktionerna och mallen och lägg en kopia vid varje tänkbar mätstation i köket. Och om ni har/kan låna flera våg under veckan kan det också underlätta att ha vid varje mätstation.

Under mätningen:

  • Följ instruktionerna under veckan och dag för dag fylla i uppgifterna i pappersversion av mallen.

  • Framförallt om fler involveras, stäm av efter första dagen att allt fungerar som det ska och alla gör på samma sätt.

Efter mätningen:

  • Samla ihop alla eventuella kopior på mallen som har använts.

  • Logga in på SkolmatSverige. (Behöver skolan skapa sitt konto? Det är lätt ordnat!)

  • På skolans profilsidan hittar du den webbaserade enkäten "Konsumtions- och svinnmätning". För över siffrorna till denna, webbaserade versionen av mallen. Det går bra att avbryta ifyllandet och fortsätter senare.

  • Skolan laddar ner en egen resultatrapport, där konsumtion, närvaro samt svinn räknas automatiskt ut.

  • Ladda ner skolans egen resultatrapport som genereras automatiskt.

 

Material

  • Instruktionerna och mallen laddas ner här

 

Sidan uppdaterat: 2019-11-04

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2021