Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

Länkar

link header.png

Här hittar du mer information, kunskap och inspiration kring skolmåltider!

 

Obs! Eftersom det handlar om länkar till externa sidor finns det alltid risk för att en del av länkarna har ändrats/blir trasiga!

 

Letar du efter en direktlänk till ett lästips i skolans resultatrapport?

För dig som har redan utvärderat skolans skolmåltider med verktyget och laddat ner skolans resultatrapport här hittar du länkarna som nämns i resultatrapporterna. 

 

Myndigheter, organisationer och nationella projekt

På Livsmedelsverket finns ett Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg som arbetar för en fortsatt utveckling av de offentliga måltiderna. Man har bl a tagit fram det pedagogiska materialet Hej Skolmat! - ett kostnadsfritt läromedel där skolmåltiden utgör själva läromedlet. På deras hemsida hittar ni skriften Bra måltider i skolan (uppdaterat 2018!) samt mer information om bra mat generellt och i skolan. Vi kan även tipsa om en broschyr framtagen i samråd med Skolverkets (vems uppgift är bl a att aktivt arbeta för att de mål som står angivna i skollagen skall uppnås) som riktar sig specifikt till skolledare: Skolmåltiden - en viktig del av en bra skola. På deras Måltidsblogg kan du ta del av det arbete som kompetenscentrumet bedriver.

På Skolinspektionens hemsida kan du läsa om vilka krav myndigheten ställer i samband med tillsynen av lagkravet på näringsriktiga skolmåltider. [Verkar borttagen: Endast det senast riktad tillsyn som gjorde på ämnet - 2012 - finns att läsa här]

Folkhälsomyndigheten är ett nationellt kunskapscentrum för folkhälsoarbete. Här kan ni bl a hitta inspirationsmaterial för hur man kan jobba med mat och hälsa i skolan. Ett exempel är Nu är goda råd ... enkla!

Folkhälsoguiden presenterar Stockholms läns folkhälsoarbete men är tillgängligt för alla. Här finns informationsmaterial till exempel Pedagogiska övningar kring hälsa, ett häfte med pedagogiska övningar utvecklade av lärare inom olika ämnesområden. Även om lite föråldrad kan det fortfarande fungera som inspiration.

Upphandlingsmyndigheten ger stöd genom att utveckla och förmedla kunskap, verktyg och metoder för offentlig upphandling. Deras mål är att utveckla den goda offentliga affären, med fokus på hållbara, innovativa och effektiva upphandlingar. För skolor och kommuner som vill ha vägledning i hur man upphandla hållbart finns mycket uppskattade kriterier och verktyg som hjälpar dig ställa krav för t ex livsmedel här.

Kost och Näring är en branschförening inom Ledarna. Gemensamt för medlemmarna är att de arbetar inom området kost och nutrition, exempelvis måltidsverksamhet i offentlig och privat regi.

Måltid Sverige är en arena för alla som arbetar med måltiden inom skola, vård eller omsorg. De vill underlätta att kunskap, erfarenheter, samarbeten, utbildningar, forskning och innovationer delas och sprids. Det bygger på ett partnerskap bland Sveriges regioner och finansieras till stor del av Västra Götalandsregionen.

 

... med fokus på miljö

EkoMatCentrum är ett resurscentrum för hållbarhetsfrågor som bl a anordnar kurser i klimatsmart matlagning för skolmåltidspersonal.

Naturvårdsverket är den myndighet i Sverige som ansvarar för att överblicka det pågående miljöarbetet i landet, bland annat matsvinn. Här hittar du rapporter och andra material, bl a en liten äldre rapport om framgångsfaktorer för att minska matsvinnet specifik i skolkök.

Livsmedelsverket har också mycket information om hur matsvinn kan minskas. Rapporter och åtgärder listas här.

Norden, sidan för det officiella nordiska samarbetet, har tagit fram en guide "Kasta mindre mat".

På Världsnaturfondens (WWF) hemsida finns mycket information om mat och miljö. Här kan du bl a ladda ner deras fiskguide som på ett pedagogiskt sätt visar vilken fisk vi bör välja för att hjälpa till att minska utfiskningen av våra hav. På samma sätt visar köttguiden hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd, och syftar till att göra det lättare att göra ett medvetet val. De har också utvecklat konceptet "One Planet Plate" som syftar till att minska koldioxidutsläpp från skolmat. Det och mer om mat och jordbruk hittar du här.

"Mindre matsvinn" var ett nationellt projekt som drevs av Hushållningssällskapet och syftade till att minska matsvinnet i de offentliga köken. Erfarenheter och material finns samlat på Hushållningssällskapet sidan här.

 

... med fokus på pedagogik/elevinflytande

Här efterlysas tips på bra material! Tidigare har det funnits tips på hur man kan bilda ett bra matråd men de har tagits bort. Har du tips, skriv gärna till oss.

Livsmedelsverket har en sida om hur man använda måltiden som ett pedagogiskt verktyg.

För att inkludera teman såsom jordbruk, livsmedel och hälsa i undervisning kan man söka på www.gratisiskolan.se. Där finns bl a material från Jordbruksverket; sök efter "Mat Rätt" som avsändare. (Obs. Vem som helst kan lägga upp materialet på den här sajten så det kan vara klokt att kolla noga vem avsändare är först.)

 

... med fokus på säker mat

Svenska Celiakiförbundet är en organisation som arbetar med frågor som rör födoämnesintoleranser/allergier. Här finns nyttig information om celiaki (glutenintolerans), laktosintolerans, mjölkproteinallergi och sojaproteinallergi samt många spännande recept. 

 

Nätverk/föreningar

Skolmatsakademin i Västra Götaland är ett nätverk för kommunerna i Göteborgstrakten och erbjuder bland annat vidareutbildningar för måltidspersonal. Det finns många bra exempel att hämta här och information som är till nytta för alla skolor oavsett region.

[Avslutat] Skolmatens Vänner har tyvärr lagts på is sedan januari 2015 men arbetade fram tills dess för att bland annat lyfta en positiv bild av skolmaten i media. 

 

Övrigt

I region Halland har man drivit projekt för att stimulera goda matvanor och utlyste bl a tävlingen "Smart skolkafé”. Tips från de vinnande skolorna har samlats i en informationsfolder.

Örebro kommun har dessutom gjort ett ställningstagande för god mat av hög kvalitet som även ska vara hållbar och ha producerats under schyssta förhållanden - Smartare mat helt enkelt. En praktisk pdf-skrift finns att ladda ned på deras hemsida full med intressanta artiklar och tips för att spara på både miljön och pengarna.

FN driver kampanjen ”Skolmat blir kunskap” med syfte att genom gratis skolmat stoppa hunger och bidra till ökad skolnärvaro i fattiga länder. På Svenska FN-förbundets hemsida kan man läsa hur man går till väga för att stödja kampanjen.   

 

Blogg 

På Måltidsbloggen kan du ta del av det arbete som Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg bedriver.

 

 

Kontakta oss gärna om du har tips på andra projekt/satsningar inom området skolmåltider som du tycker skulle passa här.

 


Länkarna kollades sist feb 2019.

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2020