”Ett väldigt bra verktyg som varit till stor hjälp för oss!”

På Kristinedalskolan i Stenungsund har man arbetat mycket med SkolmatSveriges verktyg. SkolmatSverige har fått en pratstund med Gunilla Hansson som är kock på skolan. Här berättar hon om sina erfarenheter, hur skolan har arbetat med verktyget och vad det har lett till.
Under det senaste halvåret har Kristinedalskolan gått igenom alla tre nivåer av SkolmatSveriges verktyg samt genomfört både elev- och personalenkäterna. Tillsammans med skolans rektor Anna Rudolfsson har Gunilla drivit arbetet med att fylla i de olika enkäter som ingår i SkolmatSveriges verktyg.
-Det har varit jättebra! Vi har ändrat en hel del faktiskt.
-Nu följer vi mer Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi har både tagit bort saker och lagt till så att det stämmer bättre med rekommendationerna. Förut hade vi till exempel andra typer av mejeriprodukter som vi nu har bytt ut. Vi har också tillsatt exempelvis makrill och annat för att förbättra resultatet.
"Rapporterna har gett oss en bra grund att stå på"
-Det är ett väldigt bra verktyg som har varit till stor hjälp för oss, säger Gunilla när vi ber om hennes spontana kommentar. Rapporterna har gett oss en bra grund att stå på och något att fortsätta arbeta utifrån. Genom rapporterna blir det tydligt vad som eventuellt behöver ändras för att uppnå ännu bättre resultat.
-Det handlar ju om många olika saker, det är inte bara maten, utan faktiskt också hur man kan samarbeta över gränserna i skolan. Inte bara köket för sig och rektorerna för sig. Man får också ett samarbete med eleverna och övrig skolpersonal, och man kan sätta ett gemensamt mål som går att följa upp. Det känns jättebra!
På Kristinedalskolan går 450 elever. Av dessa har ungefär 200 svarat på SkolmatSveriges enkät om vad man tycker om skolmaten och måltidsmiljön. Skolan delade ut länken för elevenkäten till eleverna som sedan fick fylla i den under lektionstid.
Ett 50-tal av pedagogerna har även svarat på den måltidsenkät som vänder sig till personalen.
Om matgästenkäterna säger Gunilla att det inte framkom något som de inte redan visste. Däremot kommer man att diskutera resultatet med elever och personal i skolans matråd för att se hur de kan använda skolans resultat bäst.
-Vi ska titta närmare på om det är något vi kan förändra och hur elever och personal har svarat. Då kan alla bli uppmärksamma på vad vi egentligen tycker.
Idéer för framtiden
Klart är i alla fall att man i fortsättningen vill införa pedagogisk lunch även för de lite äldre barnen samt schemalagda luncher. På andra skolor i området har man sett att med schemalagd lunch blir det lugnare i matsalen, och eleverna går inte iväg och köper skräpmat istället för att äta skolans lunch.
–För mig är det viktigt att barnen får i sig det de ska, och att de kommer till matsalen. Vi vill ju att barnen äter det som vi serverar. Det är ju för barnens skull som vi är här!
Dessutom vill man involvera barnen mer i köket och införa ett system för detta. Barnen har bett att få hjälpa till i köket och några har redan fått göra det. Efter den upplevelsen konstaterade barnen att de aldrig mera skulle klaga på maten, nu när de sett hur mycket arbete som ligger bakom en bra skollunch.
Man planerar också att bjuda alla föräldrar på en typisk skollunch på något föräldramöte för att föräldrarna ska få uppleva vad eleverna serveras i skolan.
Om framtiden säger Gunilla att hon tror att det kan vara bra att upprepa arbetet med SkolmatSverige regelbundet så att man inte tappar rutiner och får en påminnelse om det nu skulle vara så. Även matgästenkäterna kommer följas upp löpande för att säkerställa att arbetsinsatser och resultat går åt rätt håll.
-Jag skulle absolut rekommendera andra i min position att arbeta med SkolmatSverige. Det är ett väldigt bra verktyg!