Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

”Rent praktiskt har det fungerat jättebra!”

Huddinge kommun var tidigt ute med att besluta att samtliga grundskolor i kommunen skulle hålla koll på skolmåltidens kvalitet med hjälp av SkolmatSveriges verktyg. Vi har pratat med en kökschef och en kostkonsulent i kommunen om hur det har gått.

På Vistaskolan i Huddinge har Jonny Gson Lyrberg höga ambitioner för skolmåltiderna. Han är kökschef och har tillsammans med skolans rektor arbetat med alla nivåer av SkolmatSveriges verktyg. Skolan har som mål att arbeta med SkolmatSveriges verktyg och elev- och personalenkäterna en gång per läsår för att följa upp att man håller en hög nivå och inte tappar rutiner eller kvalitet någonstans.

Bra, lättförståeligt och tydligt

– Rent praktiskt har det fungerat jättebra, säger Jonny. Det är ett enkelt verktyg att använda och som går fort att fylla i. Rapporterna är bra, lättförståliga och tydliga. Man måste ju ha dokumentation att kunna visa upp och kommunen vill att alla skolor skickar in resultatet så att de kan följa upp hur skolorna i kommunen ligger till. Perfekt, säger Jonny!

När Jonny pratar med de ansvariga i kommunens andra skolor så är de flesta positiva till att arbeta med verktyget.  Till andra som ännu inte har börjat arbeta med SkolmatSveriges verktyg säger Jonny att han absolut skulle rekommendera det.

 – Det tar inte någon lång tid och man får en helhetsbild av hur det ser ut. Det är ett bra verktyg! Det har bara varit positivt och jag har faktiskt inget negativt att säga!

Resultat som bekräftar engagemanget

Om Vistaskolans resultat säger Jonny att han med SkolmatSveriges hjälp fått det bekräftat att det ser bra ut.

Man har även använt de matgästenkäter som erbjuds, både elev- och personalenkäter. Resultaten har utvärderats och kommunicerats till eleverna genom att man satt upp diagrammen i skolmatsalen och följt upp och diskuterat resultatet på de matråd som man har vid två tillfällen per termin.

En synpunkt som framkom i elevenkäten kommer man dock inte att ta så stor hänsyn till. Eleverna anser att man får för mycket ”vuxenmat”, vilket Jonny förklarar betyder riktig mat, dvs. god och näringsriktig mat lagad från grunden i så hög utsträckning som möjligt.

– I skolan lagar och serverar vi riktig mat, något många elever tyvärr inte får hemma. Då blir bra skolmat i en trevlig miljö ännu viktigare.

Ännu lättare med ny kommunfunktion

Annika Wensing Stjerngren är kvalitetsmedveten kostkonsulent i Huddinge kommun och arbetar konsultativt för alla kommunens grundskolor. Hon ser verktyget som ett mycket bra sätt för att följa upp arbetet och få en överblick över skolornas arbete.

– Med den nya kommunfunktionen och kommunrapporten har det dessutom blivit ännu lättare, säger Annika.

Annika berättar att man kommer att använda den nya kommunrapporten som underlag vid avrapporteringen om kostverksamheten till kommunens grundskolenämnd.

– Det är viktigt att vi kan följa upp vårt arbete. SkolmatSverige är ett jättebra verktyg som snabbt ger en översikt, säger Annika. 

 

 

Foto: Adam Filipson

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Skolmat och lärande
    • I undervisning
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2019