Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

Haparanda visar vägen

Haparanda är ett gott exempel på en kommun som tagit ett helhetsgrepp om skolmåltiderna med SkolmatSveriges verktyg. Paula Pietinhuhta är kostchef i Haparanda kommun och den som integrerat verktyget i kommunens måltidsverksamhet. Vi ringde upp Paula för att höra hur hon och medarbetarna arbetar med SkolmatSverige och vad hon tycker om verktyget och resultatrapporterna.

 

I Haparanda kommun har samtliga kommunala grundskolor sedan förra året ett konto hos SkolmatSverige och man planerar att regelbundet arbeta med verktyget. För detta läsår är alla skolor redan klara med samtliga nivåer av verktyget. Just nu arbetar man med att ta in elevernas synpunkter med hjälp av SkolmatSveriges elevenkäter.  

SkolmatSverige som en del i planeringsarbetet

Tidigare hade skolorna egna enkäter men man har nu helt övergått till att använda SkolmatSveriges webbaserade enkäter. Rent praktiskt har Paula kontaktat alla rektorerna och bett dem vidarebefordra länkarna för elevenkäten till lärarna. Genom att låta eleverna svara på enkäten på lektionstid får man en bra svarsfrekvens och därmed ett bättre underlag.

Paula säger att alla resultat och rapporter man får fram genom verktyget och matgästenkäterna kommer att ligga till grund för planeringen av måltidsverksamheten framåt. Men man kommer även att använda dem som underlag för avrapporteringen till politikerna i kommunens barn- och ungdomsnämnd.

 – Man får en bra helhetsbild som täcker in alla aspekter av skolmåltiden. Det är jättebra! säger Paula. 

Stöd till de ansvariga i köken

Första gången de köksansvariga arbetade med SkolmatSveriges verktyg var Paula med i processen, men i fortsättningen kommer de att självständigt arbeta med verktyget. Man har ett mycket gott samarbete mellan de ansvariga i skolköken och rektorerna men Paula tror ändå att de nya checklistorna som finns att ladda ner på SkolmatSveriges webbplats kan komma att underlätta. Tanken är att checklistorna kan fungera som ett stöd i samarbetet mellan kökschef/ansvarig och rektor, kostchef eller pedagoger genom att sammanställa de frågor som ansvarig (för användandet av verktyget) i vissa fall kan behöva inhämta svar om.

– Det verkar bra med ett stödmaterial, då kan den som är köksansvarig välja om man ska arbeta tillsammans eller mer självständigt, säger Paula. Det viktiga är ju att måltidsverksamheten utvärderas så att vi har ett bra underlag för planeringen framåt.

 

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2020