Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

Kumla - med fokus på skolmåltidens kvalitet

I Kumla kommun har man sedan 2013 arbetat aktivt med SkolmatSverige för att uppnå en hög och jämn kvalitet i kommunens skolmåltider. Eva Sjögren är kostchefen som vill verka för en god folkhälsa. Här delar hon med sig av sina erfarenheter, hur man arbetar med SkolmatSveriges verktyg i kommunen och varför hon helst äter i en skolrestaurang.

 

Kumla kommun har sedan flera år tillbaka använt SkolmatSveriges verktyg för att utvärdera skolmåltidens kvalitet. I kommunen finns 15 kommunala grundskoleenheter som alla har ett konto hos SkolmatSverige - en högst medveten strategi av kostchef Eva Sjögren.  

– Kökscheferna har varit mycket intresserade av att arbeta med verktyget hela tiden. Vi såg det bland annat som en möjlighet att tillse att vi håller samma standard i alla måltiderna, det ska inte vara några skillnader mellan skolorna i kommunen. Och när den nya lagen kom, som säger att skolmåltiderna ska vara näringsriktiga, var vi ju tvungna att ha ett sätt att säkerställa detta, säger Eva.

Diplom för genomfört arbete

Detta har resulterat i att man en gång per läsår arbetar med verktyget. Rent praktiskt har Eva något år samlat ihop kostcheferna i en datasal och gemensamt arbetat sig genom delar av verktyget. Efter att Eva initialt presenterat SkolmatSverige för rektorerna sitter kökschefer och rektorer nu ner varje läsår och går igenom de delar som behandlar service och pedagogik. På så sätt har skolledningen involverats och alla delar av verktyget besvarats.  Som bevis på arbetsinsatsen har Eva sett till att varje rektor fått med sig SkolmatSveriges diplom tillbaka till skolan.  

“Det blir så tydligt”

Som en följd av de resultat man har fått i resultatrapporterna har man genomfört förändringar i både matsedel och livsmedelsval.

– Vi har ändrat så att vi bättre följer rekommendationerna genom att exempelvis använda nyckelhålsmärkta produkter och fet fisk i större utsträckning än tidigare. Vi serverar också mer egentillagad och vegetarisk mat nu.

Men arbetet med SkolmatSveriges verktyg har även bidragit till andra förändringar och förbättringar.

– Framför allt har verktyget gett oss ett ökat samarbete med skolan, då kökschefer och skolledare gemensamt kan arbeta med måltiderna som en helhet, säger Eva. Man får en direktkoppling till skolan och resultatet visar att 

det är ett gemensamt och delat ansvar mellan skolan och köket, som exempelvis schemaläggning. Det blir så tydligt.  

Bra hjälp för att sätta och följa upp mål

I Kumla kommun har man också tagit vara på möjligheten att skapa ett kommunkonto och Eva har använt kommunrapporten för att presentera verksamheten både för politiker och i rektorsgruppen.

Eva berättar att verksamheten har satt upp nya mål för att skolmaten ska vara både näringsriktig och klimatsmart samt att dessa mål ska följas upp och utvärderas med hjälp av SkolmatSverige.

– Det är ett jättebra verktyg att använda när man arbetar med målstyrning! Med hjälp av resultatrapporten kan man se var mer resurser behövs för att uppnå målen och därefter prioritera resurserna på bästa sätt.

Framtidsplaner

Det är tydligt att Kumla kommun sedan länge ser fördelarna med verktyget och att det även i framtiden kommer att ingå som en del i det strukturerade kvalitetsarbetet. Näst på tur står att börja arbeta med SkolmatSveriges elevenkät för att ta in elevernas syn på skolmaten och måltidsmiljön.

– Vi har tidigare använt egna elevenkäter men det har inneburit ett stort och jobbigt administrativt arbete för oss. Med verktygets elevenkäter slipper vi det tunga arbetet. Det ska vi ta tag i under höstterminen!


Några korta frågor till Eva!

Hur länge har du arbetat som kostchef?
Snart 13 år, varav 8 år i Kumla kommun.

Bakgrund?
Jag är kostekonom med examen från Uppsala (1994)

Vad är det bästa med att vara kostchefer i kommunen?
Att ha möjlighet att påverka en stor del av kommuninnvånarnas måltider och på så vis bidra till en god folkhälsa. (Som kostchef är jag ansvarig för all mat som serveras i kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg).

Favoriträtt?
Jag föredrar vegetarisk mat och fisk. Äter helst i en skolrestaurang om jag har möjlighet för där finns alltid rikligt med grönsaker och i Kumla kommuns skolor finns alltid en vegetariskt varmrätt.

 

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2020