Konsten att skapa en bra måltidssituation som helhet

I Eslöv driver kökschefen Johan Granström skolrestaurangen Fenix. En skolrestaurang med ett namn som tar avstamp i dess historia, och med högt ställda ambitioner. Vi har fått en liten pratstund med Johan för att höra hur SkolmatSveriges verktyg bidragit till skolans framgångsrika verksamhet.
I centrala Eslöv ligger Västra skolan, en stor skola med gamla anor. 2013 fick skolan en ny skolrestaurang efter att den tidigare förstörts i en brand. Den nya restaurangen inrymdes i den gamla gymnastiksalen och fick namnet Fenix efter den legendariska fågel Fenix som reste sig förnyad ur askan. Varje dag lagar och serverar man 1300 portioner till eleverna på både Västra skolan och Ekenässkolan.
En framgångsrik verksamhet
Johan Granström är kökschef på skolrestaurang Fenix. Han och hans kollegor i köket brinner för att laga så bra mat som möjligt till sina gäster, och med det nya köket fick man också möjlighet att laga allt mer av maten från grunden. Arbetet och de högt ställda ambitionerna verkar ha gett resultat; tidigare i år var man en av semifinalisterna i Arla Guldkos “Bästa Matglädjeskola” och under våren kom beskedet att skolrestaurangen var nominerad till årets upplaga av White Guide Junior.
– Min filosofi är att laga god mat till alla, oavsett ålder. Vi lagar inte barnmat, vi lagar god mat, säger Johan.
På skolrestaurangens egen blogg kan man ta del av verksamheten och många härliga matbilder.
– Med bloggen vill vi visa vad vi gör och att vi inte för en tynande tillvaro bakom kartonger - vi lagar riktig mat.
Verktyget lyfter upp och synliggör helheten
Men Johan har också arbetat med SkolmatSveriges verktyg. Tillsammans med kommunens kostchef Birgitta Alsterland har Johan och kökspersonalen utvärderat skolmåltidens kvalitet vid flera tillfällen.
– Vi vill skapa en bra måltidssituation som helhet, säger Johan. Tack vare verktyget och resultatrapporterna fick vi ett underlag att diskutera skolmåltiderna. Främst är det att helheten lyfts upp och synliggörs. Måltiden som en helhet. Verktyget har öppnat ögonen på oss och även bidragit till en ökad samverkan med skolan och pedagogerna.
– Vi har fått med oss skolan i arbetet. Det handlar inte bara om ett näringsintag utan att skolmåltiden går att använda i den pedagogiska verksamheten - och det är extremt positivt!
Skolan är ett bra exempel som stödjer resultatet i SkolmatSveriges senaste kartläggning; att skolor som använder verktyget vid upprepade tillfällen förbättrar sina resultat. Genom den vägledning som ges i rapporten kan förbättringsområden identifieras och förändringar genomföras.
– Det är ett mycket bra verktyg som öppnar upp för kommunikation för att skapa förståelse och driva igenom eventuella förändringar.
Ta en titt på bloggen. Vi blir i alla fall både imponerade och hungriga!
Två snabba frågor till Johan!
Vilken är din favoriträtt?
– Oj vilken fråga! Det varierar. Jag äter allt, mat är fantastiskt! I skolrestaurangen tycker jag att det är roligt att laga och servera svensk husmanskost. Den är något som lätt glöms bort och något att vara stolt över.
Vad är det bästa med att vara kökschef?
– Kreativiteten! Det är ett fritt arbete som ger möjlighet att vara kreativ. Varje dag är ett oskrivet blad. Fantastiskt!