Hoppa till huvudinnehåll
  • Kontakta oss
  • Press/media
  • In English
Hem
  • Hem
  • Måltidspersonal
  • Skolledare
  • Kostchef
  • Pedagog
  • Elev
  • Förälder
  • Beslutsfattare
  • Goda exempel!

Skolmat i Sverige - då

I Sverige har det serverats skolmat sedan 1800-talet. Det dröjde dock till slutet av 1900-talet innan ett krav på avgiftsfria skolluncher till alla elever i den obligatoriska skolan skrevs in i skollagen.

 

1800-talet

Redan under andra delen av 1800-talet fick barn i Sverige tillgång till en måltid i skolan. Då var det dock bara fattiga barn och enbart i enstaka områden. Målet var att mätta svältande barn och det som serverades var ofta gröt och mjölk. I början på 1900-talet lade enskilda aktörer en grogrund för att driva frågan om att skolan skulle ta över ansvaret för en måltid i skolan, samt att fler barn skulle omfattas. Till viss del erbjöds nu lagade mål, i tron att indirekt förebygga framtida supande genom en mer aptitlig kosthållning. Majoriteten av barnen bodde på landsbygden och det vanligaste var en medhavd matsäck med smörgås och mjölk.

 

1930-talet

Från slutet av 30-talet började staten ge bidrag till en begränsad skollunchverksamhet. Ungefär 13 % av eleverna i landet hade nu tillgång till detta. År 1945 utformades ett förslag som lade grunden för dagens skolmatsverksamhet; skolan skulle få ekonomiskt stöd att servera lagad mat med specifika krav på näringssammansättning. Måltiden skulle komplettera den mat som serverades i hemmen. Vidare fanns nu ett helhetstänk som innefattade krav på hygien, uppfostran av eleverna med goda matvanor, gott bordsskick samt upplevelse av trivsel i samband med måltiden. I slutet av 60-talet upphörde de statliga bidragen och verksamheten övergick i kommunal regi. År 1968 etablerade Svenska kommunförbundet ett inflytande över skolmåltiderna.

 

1990-talet och framåt

Under 90-talet baserades riktlinjer för skollunchen på Livsmedelsverkets ”Svenska näringsrekommendationer” i samarbete med Centrum för tillämpad näringslära/ Stockholms läns landsting/Hälsomålet. Först i och med skollagen 1997 (Lag 1997:1212 kap 4 paragraf 4.a) bestämdes att kommunerna blev skyldiga att servera gratis mat till grundskolans elever. Livsmedelsverket gav 2007 ut skriften ”Bra mat i skolan” som tydligt lyfte in användarbaserad kvalitet som service, matsalsmiljö och organisation. Med den nya skollagen (SFS 2010:800) som trädde i kraft 1 juli 2011 har kravet på kostnadsfria skolluncher kompletterats med kvalitetskrav på näringsinnehåll.

 

Källa:

Berit Lundmark, 2002, Kvalitet som utsaga och praktik – kvalitetsaspekter med fokus på skolmåltiden i Sverige

Kom igång!

  • Logga in
  • Skapa konto för skola
  • Skapa konto för kommun
Följ @SkolmatSverige

Läs mer

  • Bakgrund till SkolmatSverige
  • Våra kartläggningar
  • Hur fungerar verktyget?
    • Stödmaterial
    • Goda exempel
    • Användarvänlighet
    • Kommunfunktionen
    • Konsumtionsmätning
    • Vad tycker matgästerna?
  • Fakta från andra källor
  • Vad är bra skolmat?
    • Skolans ansvar
  • Skolmat i Sverige - då
  • Kalendarium
  • Viktiga länkar
  • Frågor och svar
  • Nyhetsarkiv

Aktuella resultat

  • Riksnivå - användare
  • Riksnivå - skolmåltidens kvalitet
  • Länsnivå - tabeller
  • Länsnivå - karta
  • Kommunnivå - tabeller
  • Kommunnivå - karta

info@skolmatsverige.se © SkolmatSverige 2010-2021