Alla skolor i Stockholms stad använder SkolmatSverige

Stockholms stad ansvarar för alla elever från förskoleklass till och med sista året på gymnasiet fördelat på 150 kommunala grundskolor och ett 20-tal gymnasieskolor. Här produceras 100 000 luncher varje dag. 

Stockholms stad ansvarar för alla elever från förskoleklass till och med sista året på gymnasiet fördelat på 150 kommunala grundskolor och ett 20-tal gymnasieskolor. Här produceras 100 000 luncher varje dag. 

Det är obligatoriskt för alla kommunala skolor i Stockholms stad att besvara SkolmatSveriges tre matenkäter Utbud, Näringsriktighet och Säker mat en gång per läsår. De andra områdena i enkäterna är frivilliga för skolorna att besvara.  

Alla Stockholms skolor får en automatisk resultatrapport efter besvarad enkät, med en egen värdering efter trafikljusfärger enligt aktuella riktlinjer. Utbildningsförvaltningen får det samlade resultatet presenterat genom sammanställda resultatrapporter som kan jämföras med tidigare år. Rapporterna skapar vägledning och underlag för dialog och samarbete och möjlighet att skapa handlingsplan för behov av åtgärder och förvaltning. 

Trollbodaskolan

Ulla N Lindberg kökschef på Trollbodaskolan. Foto: Liza Simonsson

Trollbodaskolan i Hässelby-Vällingby använder verktyget som stöd i sitt aktiva arbete med skolmaten och att främja bra matvanor. Grundskolan har ett eget tillagningskök som arbetar aktivt med att erbjuda alla elever bra matupplevelse och för att maten som serveras i skolrestaurangen alltid ska vara god, tilltalande och nyttig​. Trollbodaskolan arbetar även med miljömässig hållbarhet genom att utveckla utbudet, minska matsvinnet och höja andelen ekologiskt.​ 

– Skolmaten är viktig för att eleverna ska få en bra skoldag och skolresultat och deras framtida hälsa. I flera års tid har vi utvärderat och utvecklat skolmåltiderna med hjälp av SkolmatSverige som Livsmedelverket rekommenderar och alla skolor ska använda årligen, säger Ulla N Lindberg kökschef på Trollbodaskolan.