Elevernas synpunkter på skolmåltidernas kvalitet och miljö är av stor betydelse för helhetsbilden. SkolmatSverige har samlat frågor om skolmaten och skolrestaurangen så att skolan kan ta reda på vad eleverna tycker om skolmåltiderna.
Utvärdera mer än det som står i lagen
Långt ifrån alla elever äter dagligen en fullgod måltid i skolan. Hur eleverna äter påverkas av flera faktorer; matens smak och uppläggning, miljön i skolrestaurangen, vuxna förebilder, tillgången på godis, läsk, snabbmat för att nämna några exempel. Dessa faktorer är inte med i skollagen, men kan vara minst lika viktiga att arbeta med om målet är nöjda och mätta elever. Det märks om skolluncherna är lagade med engagemang.
Skolrestaurangen bör vara en plats där eleverna får chans att återhämta sig och inhämta ny energi. Genom att låta eleverna vara delaktiga i måltidsverksamheten kan skolan arbeta med deras kunskaper om och attityder till skolmaten.
SkolmatSverige uppdaterar innehåll och stänger enkäter
Livsmedelsverket arbetar just nu med att uppdatera sina nationella riktlinjer för skolmåltider. SkolmatSverige har därför påbörjat en översyn av alla våra enkäter och kommer att uppdatera dem framöver.
Vid läsårsskiftet den 1 augusti 2024 inaktiverad vi våra tre matgästenkäter för att se över relevans, innehåll och användarvänlighet.
Det går inte längre att beställa en samlad resultat- eller kommunrapport för en matgästenkät för läsåret 2023/24.
Alla frågor som ingår i matgästenkäterna till elever och personal finns dock tillgängliga här på webbplatsen, så att skolor kan använda dem för att skapa egna enkäter.
Enkäten finns i kort och lång version
Matgästenkäten till elever finns i en kort version med ett tiotal enkla frågor samt i en längre version som ger en mer fördjupad bild. Den kortare enkäten kan med fördel användas för elever i årskurs F-5 eftersom den är enklare med färre frågor och har ett lättare språk. Den längre enkäten kan användas för elever i högre årskurser.
Exempel på matgästenkäten till personal innehåller bland annat frågor pm personalens uppfattning om skolmaten, matsalsmiljön och den pedagogiska lunchen.
Ladda ned enkäter
Här kan du ladda ned våra exempel på matgästenkäter till elever och personal. Enkäterna ligger i Microsoft word-dokument för att du enkelt ska kunna modifiera frågorna efter behov alternativt kopiera hela eller delar av innehållet och klistra in i ett eget enkätverktyg.
Analysera resultaten och jämför; upplever elever och personal skolmaten och dess miljö på samma sätt? Jämför eventuellt även dessa resultat med resultaten från enkäterna inom mat, miljö och skola och se om det finns några samband eller skillnader mellan skolans insatser för skolmaten, matsalsmiljön, pedagogiska resurser med mera, samt matgästernas upplevelse av skolmåltiderna.
Delge resultatet till alla på skolan (och i kommunen) som är berörda av måltidsverksamheten exempelvis skolledningen, administrationen, den pedagogiska personalen, eventuell kostchef och inte minst elever och föräldrar. Diskutera gärna resultatet på exempelvis personal- och föräldramöten. Alla dessa grupper kan ha synpunkter och reflektioner på resultaten, ta gärna in dem som underlag för ert utvecklingsarbete.
Fira era framgångar på de områden där resultatet ser bra ut! Se till att era styrkor kan leva kvar genom bra rutiner och kompetensutveckling.
Diskutera åtgärdsförslag på de områden där bedömningen blev sämre. Ta gärna in synpunkter från olika grupper på skolan. Formulera en egen handlingsplan för vilka åtgärder ni vill prioritera och se till att planen förankras ordentligt hos skolledningen och kommunen.
Upprepa användningen av SkolmatSverige och matgästenkäterna regelbundet. En gång varje termin eller år är lämpligt. På så sätt kan ni följa era resultat över tid och sätta upp långsiktiga mål för verksamheten. Att din skola har använt SkolmatSveriges verktyg visar på engagemang för skolmåltidskvalitet och engagemang är en förutsättning för ett framgångsrikt utvecklingsarbete. Lycka till!