Vad tycker er pedagogiska personal om skolmåltiderna?

Matgästernas synpunkter på skolmåltidernas kvalitet och miljö är av stor betydelse för helhetsbilden. Vi har samlat frågor om skolmaten och skolrestaurangen så att skolan kan ta reda på vad personalen tycker om skolmåltiderna.

Skolrestaurangen bör vara en plats där alla matgäster får chans att återhämta sig och inhämta ny energi. Genom att låta både personal och elever vara delaktiga i måltidsverksamheten kan skolan arbeta med deras kunskaper om och attityder till skolmaten.

Utvärdera mer än det som står i lagen

Långt ifrån alla elever äter dagligen en fullgod måltid i skolan. Hur eleverna äter påverkas av flera faktorer där exempelvis miljön i skolrestaurangen och vuxna förebilder spelar in. Dessa faktorer är inte med i skollagen, men kan vara minst lika viktiga att arbeta med om målet är nöjda och mätta elever.

För att se skolmåltiderna ur ett helhetsperspektiv är det bra att fånga in matgästernas synpunkter. SkolmatSverige erbjuder exempel på frågor som kan användas för att skapa en egen enkät till skolpersonal, som bland annat omfattar frågor som rör personalens uppfattning om skolmaten, matsalsmiljön och den pedagogiska lunchen. 

 

Ladda ned enkäter

Här kan du ladda ned våra exempel på matgästenkäter till elever och personal. Enkäterna ligger i Microsoft word-dokument för att du enkelt ska kunna modifiera frågorna efter behov alternativt kopiera hela eller delar av innehållet och klistra in i ett eget enkätverktyg.

Kort matgästenkät till elever (docx, 57 kb)

Lång matgästenkät till elever (docx, 102 kb)

Matgästenkät till personal (docx,

57 kb)

Här kan du läsa mer om hur SkolmatSverige kan hjälpa dig som pedagog.

Hur kan skolan gå vidare med resultaten?

Ni bestämmer själva hur ni vill arbeta vidare med era resultat. Ett förslag på arbetsordning kan vara: