
Matsvinn i skolan kan bero på bristande måltidsmiljö
Nu är Livsmedelsverkets andra nationella kartläggning av matsvinn i kommunala verksamheter klar. Resultatet tyder på att bristfällig måltidsmiljö bidrar till att var sjätte skollunch inte äts upp.
Svar på enkät
Under andra kvartalet av 2021 skickade Livsmedelsverket ut en enkät för att samla in siffror gällande matsvinn och det totala matavfallet inom bland annat skolan och förskolan. Många skolor och förskolor använde sig då av resultatet från SkolmatSveriges enkät Konsumtion och svinn, som underlag för att fylla i Livsmedelsverkets enkät.
Nu är kartläggningen klar och visar bland annat att en av sex skolluncher tyvärr hamnar i sopkorgen.
Det beror enligt Livsmedelsverket på brister i måltidsmiljön så som hög ljudnivå, få vuxna i matsalen och att miljön upplevs som stressig.
Viktig för lärande
Livsmedelsverket tar också upp vikten av att eleverna får i sig tillräckligt med mat för att kunna prestera bra i skolan och att måltidsmiljön ofta är avgörande för detta. Det handlar om att skapa en trivsam måltidsmiljö med tillräcklig vuxennärvaro.
Ta del av hela Livsmedelsverkets kartläggning (livsmedelsverket.se) L 2021 nr 22 - Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden (livsmedelsverket.se)
Bild: Mostphotos.com
Senaste nyheterna
- SkolmatSverige övergår till ett regionalt fokus
- Skollunchen är så mycket mer än bara maten på tallriken
- Danska organisationer på studiebesök för att lära om skolmat
- SkolmatSverige uppdaterar innehåll och stänger enkäter
- Åtgärder för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
- Hälsosamma och hållbara skolmåltider: En återblick år 2023
- Varför slängs skolmaten?
- Offentliga måltidens dag firas i veckan
- Nya gröna näringsrekommendationer
- En av sex skolmåltider slängs