Två personer med kockkläder står tillsammans i köksmiljö. Ser glada ut.

Offentliga måltidens dag firas i veckan

För fjärde året i rad samordnar projektet MATtanken det nationella firandet av Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023. Många skolor runt om i landet planerar aktiviteter för att uppmärksamma betydelsen av skolmåltider utgör  en viktig del av offentliga måltider.

Visa upp din skolmåltidsverksamhet

Offentliga måltidens dag är en möjlighet för skolor och måltidsverksamheter att visa upp sitt arbete och sprida engagemang för skolmåltider. Sverige är ett av få länder i världen som erbjuder alla landets elever inom grundskolan kostnadsfria måltider med högt ställda krav på näringsriktighet. Det är något som vi på SkolmatSverige tycker är värt att fira!

Använd SkolmatSveriges resurser

För att få en helhetsbild av din skolmåltidsverksamhet kan du använda SkolmatSveriges enkäter inom arbetsområdena Mat, Miljö och Skola. Du kan använda enkäternas resultatrapporterna för att belysa och hylla ert arbete. Ta chansen att uppmärksamma det ni gör bra och skapa en handlingsplan för att göra era skolmåltider ännu bättre.

Du hittar alla SkolmatSveriges enkäter här: SkolmatSverige

Förslag på aktiviteter

På MATtankens webbplats (Offentliga måltidens dag | MATtanken) finns ett antal olika förslag på aktiviteter som er skola kan genomföra för att uppmärksamma skolmåltidsverksamheten. Några exempel som genomfördes förra året och som kan inspirera är:

  • Samtal med elever om matsvinn.
  • Provsmakning och samtal om klimatsmarta råvaror.
  • Rotfruktsutställning.
  • Besök av lokala livsmedelsproducenter.
  • Affischer om skolmat genom tiderna.

Läs mer om dagen på MATtankens webbplats: Offentliga måltidens dag | MATtanken

 

Foto: Liza Simonsson

Publicerad 2023-10-17