SkolmatSverige är finalist i Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023

SkolmatSverige är en av tre finalister som nominerats till specialpriset Årets guldstjärna i Arla guldko 2023. Vinnaren utses vid finalen den 8 maj.

SkolmatSverige, finalist Årets guldstjärna, Arla guldko 2023. Från vänster: Josefin Lindroth, projektledare för SkolmatSverige, Liselotte Schäfer Elinder, upphovskvinna till SkolmatSverige och professor i folkhälsovetenskap, Alexandra Nordman, handläggare på SkolmatSverige. Foto: Annelie Larsson. SkolmatSverige, finalist Årets guldstjärna, Arla guldko 2023. Från vänster: Josefin Lindroth, projektledare för SkolmatSverige, Liselotte Schäfer Elinder, upphovskvinna till SkolmatSverige och professor i folkhälsovetenskap, Alexandra Nordman, handläggare på SkolmatSverige. Foto: Annelie Larsson.

Årets guldstjärna är ett specialpris som delas ut i tävlingen Arla guldko. Priset ges till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar eller skapar bättre förutsättningar för offentliga kök.

Ger helhetsbild över skolmåltidens kvalitet

SkolmatSverige drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Region Stockholm. Enkätverktyget på SkolmatSveriges hemsida är tillgängligt för alla skolor i hela landet och och består av flera enkäter som värderar olika kvalitetsaspekter. Tillsammans ger enkäterna en helhetsbild över skolmåltidens kvalitet, som till exempel näringsinnehåll, miljöpåverkan och organisation.

– Ohälsosamma matvanor är i dag en av de största riskfaktorerna för sjukdom och att dö i förtid, säger Josefin Lindroth, projektledare för SkolmatSverige. Skolmåltiderna kan bidra till bättre matvanor och minskad ojämlikhet i hälsa. Skolmaten är också ett viktigt pedagogiskt verktyg för att öka elevernas kunskap om hälsosamma och miljömässigt hållbara matvanor.

Hälften av landets grundskolor och kommuner är anslutna

SkolmatSverige startade år 2012 och i dag har cirka hälften av landets grundskolor och kommuner anslutit sig till verktyget. I nästan alla kommuner finns det minst en grundskola som har använt SkolmatSverige. Stockholms stad har beslutat att årligen följa upp skolmåltidernas näringsriktighet och kvalitet i alla skolor med hjälp av verktyget.

– En utmaning är att nå ut till fler skolor i landet och öka kännedomen om SkolmatSverige. Vi funderar ständigt på hur SkolmatSverige kan utvecklas och uppskattar alla tillfällen att lyfta vårt viktiga arbete. Därför är det extra roligt med den fina nominering till Årets guldstjärna, säger Josefin Lindroth.

 

Läs pressmeddelandet och nyheten:

Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023 (tt.se)

Arla Guldko 2023 (arla.se)