
Matsvinn i skolan kan bero på bristande måltidsmiljö
Nu är Livsmedelsverkets andra nationella kartläggning av matsvinn i kommunala verksamheter klar. Resultatet tyder på att bristfällig måltidsmiljö bidrar till att var sjätte skollunch inte äts upp.
Svar på enkät
Under andra kvartalet av 2021 skickade Livsmedelsverket ut en enkät för att samla in siffror gällande matsvinn och det totala matavfallet inom bland annat skolan och förskolan. Många skolor och förskolor använde sig då av resultatet från SkolmatSveriges enkät Konsumtion och svinn, som underlag för att fylla i Livsmedelsverkets enkät.
Nu är kartläggningen klar och visar bland annat att en av sex skolluncher tyvärr hamnar i sopkorgen.
Det beror enligt Livsmedelsverket på brister i måltidsmiljön så som hög ljudnivå, få vuxna i matsalen och att miljön upplevs som stressig.
Viktig för lärande
Livsmedelsverket tar också upp vikten av att eleverna får i sig tillräckligt med mat för att kunna prestera bra i skolan och att måltidsmiljön ofta är avgörande för detta. Det handlar om att skapa en trivsam måltidsmiljö med tillräcklig vuxennärvaro.
Ta del av hela Livsmedelsverkets kartläggning (livsmedelsverket.se) L 2021 nr 22 - Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden (livsmedelsverket.se)
Bild: Mostphotos.com
Senaste nyheterna
-
Skolor arbetar aktivt för hållbara skolmåltider
-
SkolmatSverige modell för uppföljning av skolmat i Norge
-
SkolmatSverige är finalist i Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023
-
Nu kommer resultatrapporterna till din inkorg
-
I dag firas den offentliga måltidens dag
-
SkolmatSveriges tips till internationella matsvinnsdagen
-
Välkommen till läsår 2022/23
-
Använd sommarens lugn till utvärdering och planering
-
Ny forskning visar att SkolmatSverige leder till bättre skolmat
-
Kommuner sätter ribban högre än nationella mål för hållbara skolmåltider