Tydligt samband mellan tillsatt socker och ohälsa
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har undersökt sambandet mellan konsumtionen av tillsatt socker och ohälsa genom en systematisk genomgång av över 30 000 vetenskapliga publikationer.
Efsa:s genomgång visade på ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. Genomgången visade att ju mer tillsatt socker som konsumeras, desto större risk för ohälsa. Det här linjära sambandet innebär att konsumtionen av tillsatt socker bör vara så låg som möjligt och att det inte finns en konsumtionsnivå som är säker för hälsan.
Efsa:s genomgång kommer att ingå i revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som publiceras under 2022 och därefter Livsmedelsverkets uppdatering av de svenska näringsrekommendationerna.
- Utvärdera din skolas tillgänglighet till tillsatt socker och sötsaker med hjälp av SkolmatSveriges enkätverktyg Utbud (skolmatsverige.se)
- Utvärdera din skolas måltidsinnehåll av fett, fiber och fullkorn, järn, vitamin D och salt med hjälp av SkolmatSveriges enkätverktyg Näringsriktighet (skolmatsverige.se)
- Ta del av Efsa:s systematiska genomgång: Added and free sugars should be as low as possible | EFSA (europa.eu)
- Ta del av Livsmedelsverkets nyhet; Tydligt samband mellan tillsatt socker och ohälsa (livsmedelsverket.se)
Foto: Mostphotos.com
Senaste nyheterna
- Danska organisationer på studiebesök för att lära om skolmat
- SkolmatSverige uppdaterar innehåll och stänger enkäter
- Åtgärder för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
- Hälsosamma och hållbara skolmåltider: En återblick år 2023
- Varför slängs skolmaten?
- Offentliga måltidens dag firas i veckan
- Nya gröna näringsrekommendationer
- En av sex skolmåltider slängs
- Skolor arbetar aktivt för hållbara skolmåltider
- SkolmatSverige modell för uppföljning av skolmat i Norge