Skolmat, bild får endast användas av CES

I dag firas den offentliga måltidens dag

För tredje året i rad samordnar projektet Mattanken det nationella firandet av Offentliga måltidens dag den 20 oktober. Ett stort antal skolor runtom i landet planerar aktiviteter för att uppmärksamma den offentliga skolmåltiden.

Visa upp din offentliga måltidsverksamhet

I Sverige har vi fantastiska offentliga skolmåltider som förtjänar att uppmärksammas! Den offentliga måltidens dag är en dag då verksamheter inom offentliga måltider kan visa upp sin måltidsverksamhet på flera sätt samt sprida engagemang. De offentliga skolmåltiderna är världsledande utifrån att de erbjuds till alla elever inom grundskolan helt kostnadsfritt tillsammans med krav på näringsriktighet. Detta tycker vi på SkolmatSverige är värt att fira och uppmärksammas dagen till ära!

Använd SkolmatSveriges verktyg

Passa på att fyll i SkolmatSveriges enkäter inom områdena mat, miljö och skola för att få ett helhetsperspektiv på er skolas måltidsverksamhet. Du kan använda din skolas resultatrapporter för att uppmärksamma dagen. Fira och uppmärksamma det ni gör bra och utforma en handlingsplan för hur era skolmåltider kan bli ännu bättre.

Du hittar alla SkolmatSveriges enkäter här: SkolmatSverige

Förslag på aktiviteter

På MATtankens webbplats (Idébank - MATtanken) finns ett antal olika förslag på aktiviteter som skolan kan tillta för att uppmärksamma måltidsverksamheten. Exempel på aktiviteter är bland annat:

 • Musik till lunchen
  Bjud in musikskolan att stå för livemusik till lunchen på skolan.

 • Låt matgästerna rösta på vad som ska serveras
  Servera den vinnande rätten under festliga former. Bjud in politiker för att prata om kommunens mål med skolmåltiderna och uppmärksamma din skolas systematiska kvalitetsarbete. Läs mer om hur elevernas synpunkter kan följas upp: Elevernas matgästenkät (skolmatsverige.se)

 • Bjud in lokal livsmedelsproducent
  Bjud in en eller flera lokala livsmedelsproducenter att komma och berätta om sin verksamhet. Kombinera med att servera lokal mat.

 • Klassrummet: Forska om skolmatens historia
  Låt eleverna ta reda på skolmatens historia och göra en utställning som presenteras i skolrestaurangen med lansering denna dag. Läs mer om skolmatens historia här: Skolmatens historia (skolmatsverige.se)

Läs mer om dagen på MATtankens webbplats: Offentliga måltidens dag - MATtanken

Foto: Mostphotos.com/Chiccododifc