Offentliga måltidens dag firas i hela landet

För andra året i rad samordnar projektet Mattanken det nationella firandet av Offentliga måltidens dag den 21 oktober. Ett stort antal förskolor, skolor, äldreboenden och sjukhus runtom i landet planerar aktiviteter för att uppmärksamma den offentliga måltiden.

Struktur och trygghet i otrygg tid

Offentliga måltidens dag instiftades av Måltidsakademin och samordnas nu av Mattanken.

– Vi kommer få se många exempel på matglädje och social gemenskap och hur viktiga måltiderna är, som struktur i vardagen och som kitt mellan verksamheter, säger Eva Sundberg, projektledare för Mattanken, i ett pressmeddelande.

Dagen är ett sätt att lyfta fram offentliga måltidernas betydelse.

 – Måltider som bidrar till struktur och trygghet bör prioriteras i en tid när vi tyvärr märker att otryggheten ökar, inte minst bland barn och unga. Att måltider kan minska ensamhet och förebygga undernäring bland äldre är också viktigt att lyfta fram, fortsätter Eva Sundberg.

De offentliga måltiderna hamnar lätt i skymundan bland alla andra viktiga frågor som offentliga verksamheter har att hantera. Att tillsammans fira Offentliga måltidens dag är ett sätt att kliva fram i rampljuset. Eva Sundberg poängterar att offentliga måltider även är en strategisk fråga som kan göra skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser.

Mer än hälften av landets kommuner och regioner har nu anmält aktiviteter för att fira dagen till www.mattanken.se/omd och än är det inte försent.

Tips på aktiviteter

Passa på att fyll i SkolmatSveriges enkäter inom områdena mat, miljö och skola för ett helhetsperspektiv. Du kan också använda din skolas resultatrapporter för att uppmärksamma dagen. Fira det ni gör bra och utforma en handlingsplan för hur era skolmåltider kan bli ännu bättre.

CES_pyramid_med_text.png

Bild: SkolmatSverige

Foto ovan: Mostphotos